JAKUTSKO

Každodenný život v mrazoch, ktorý tu trvá 8 až 9 mesiacov, má svoje pravidlá, ktoré sa určite oplatí dodržiavať. Záleží však od toho, aké mínusové číslo teplomer ukazuje. Zatiaľ čo miestni tvrdia, že pri -40°C je ešte absolútne bezpečné a príjemné zahrať si vonku futbal, pri nižších teplotách už ani im nie je všetko jedno. Základom prežitia je neostávať vonku dlhšie než 20 minút, nechodiť rýchlo, nedýchať ústami a už vôbec nebežať. Bez kožuchu, najlepšie sobieho, ani na krok, čo platí pre dámy aj pánov. Nosiť v takomto počasí mejkap je absolútny nezmysel, keďže človeku do niekoľkých sekúnd primrznú mihalnice aj obočie. To isté platí pre okuliare.

 

Spoznajme!

Pomôžme vytvoriť teplo domova príspevkom na rekonštrukciu komunitného domu

 

Zámerom Tehličky 2021 je pomôcť komunite saleziánov, ktorí sú misionármi v Jakutsku, aby ich dielo nezaniklo, neuvädlo, ale naopak, aby mohlo rásť a kvitnúť. Čo je pre to potrebné? Najviac je potrebná naša láska, či už vo forme modlitby alebo zhmotnená vo forme finančnej pomoci. Dom v Aldane, ktorý bol počiatkom misijnej činnosti saleziánov v Jakutsku, je v havarijnom stave a nutne potrebuje rekonštrukciu, aby mohol plniť funkciu, na ktorú bol určený každý saleziánsky dom. Aby bol miestom, kde mladí ľudia môžu prísť a zmysluplne tráviť čas.

 

Pomôžme!

SPOLOČNE ZAHREJME ĽUDÍ NA NAJCHLADNEJŠOM MIESTE NA ZEMI

Alex, bývalý šéf polície, teraz už ako „mladý dôchodca“ pracuje vo vedení stavebnej firmy. Pri našom stretnutí hneď povedal, že on je vlastne bývalý animátor z jakutského saleziánskeho strediska. Dosť dlho sme sa rozprávali a veľmi úprimne. V jeho svedectve rezonovalo silné vyznanie: „Hoci som zatiaľ jazyčník (t.j. pohan, teda nepokrstený), ja musím ďakovať donovi Boscovi za to, že mi pomohol vojsť do života a za to, koľkokrát ma zachránil pred tragédiou. Rodičia sa mi kvôli práci nestíhali venovať, bol som v zlej bande, keby ma nepodchytili misionári a dobrovoľníci v oratóriu, určite by som bol skončil v base. Ako mi len pomohli rozvíjať sa! Naučili ma hrať na gitare, obľúbiť si šport, prírodu, prácu s ľuďmi. Prejavili mi dôveru a pozvali ma byť animátorom – vychovávať mladších. Dali mi také hodnoty, ktoré mi v rodinnom živote, aj v tom profesionálnom, neskôr veľmi pomohli. Pod vplyvom ich výchovy som počas vojenskej služby v Čečensku ako snajper odmietol strieľať do ľudí. Tak ma potom odtiaľ prevelili inam. Vďaka tomu som bol uchránený od celoživotnej traumy zabijaka. Musím veľmi ďakovať donovi Boscovi za to, že prišiel aj k nám do Jakutie!”

 

Zapojme sa!

Na čo budú použité peniaze?

Za vyzbierané finančné prostriedky pomôžeme zabezpečiť rekonštrukciu komunitného domu v Jakutsku. V prvej fáze pomôžeme opraviť strechu a ostatné priestory saleziánskeho pastoračného diela v Aldane, ktoré sú v havarijnom stave.

Vytvárate s nami teplo domova a pomáhate zahriať ľudí na najchladnejšom mieste na Zemi.

Spolupracujeme so saleziánmi don Bosca, ktorí pôsobia v Jakutsku od roku 1991.

 

0

metrov štvorcových tepelno-izolačného materiálu

alebo
0

kusov tehlových tvárnic